Tarief

De kosten voor een eerste reguliere afspraak zijn €90,- inclusief 21% btw en eventuele kleine reparaties. Betaald parkeren in de stad, is voor rekening van de klant. Bij grotere reparaties/opdrachten wordt u een offerte aangeboden. Mijn werkgebied ligt in en rond de stad Groningen tot 30 km vanaf mijn woonplaats. Doe de woonplaats check. Een afspraak maken kan door een mail te sturen aan Erik Kammenga of door het contactformulier in te vullen.

Stemmen van een piano door Erik
Stemmen van een piano door Erik

Pianostemmen op gehoor 

Erik is gediplomeerd en gecertificeerd door de VvPN. Dat houdt o.a in dat hij, alleen op zijn gehoor, een piano of vleugel prachtig kan stemmen. Dat heeft hij dan ook jaren gedaan tot er een nog beter resultaat bereikt kon worden door het op het gehoor stemmen te combineren met digitale apparatuur. 
De digitale apparatuur registreert aan de hand van een opname de boventonen en berekent, samen met individuele instellingen van de pianostemmer, de meest ideale stemming voor uw instrument. Hierdoor klinkt uw instrument prachtig en blijft uw instrument beter in balans. Voor het stemmen gebruikt Erik speciale software met de nieuwste updates van iRCT : Reyburn Cyber Tuner voor Apple. 

Pianostemmen in regelmatige termijnen

Pianostemmen in regelmatige termijnen is belangrijk omdat de toonhoogte verschillen dan niet te groot worden. Gebruikelijk is de termijn van een half jaar. Het gaat erom dat uw piano op de gelijke toonhoogte blijft zoals alle andere muziekinstrumenten. Dan kunt u probleemloos samenspelen met andere instrumentalisten en/of meespelen met de radio of een cd-opname.

Een piano ontstemt van nature 

Het ontstemmen van een piano of vleugel is een natuurlijk proces. Door de enorme trekkracht van de besnaring (ca. 18.000 kg) en de zijwaartse druk van de zangbodem door luchtvochtigheidsverschillen (krimpen/platter en uitzetten/boller) verandert de spanning per snaar. Omdat dit bij iedere snaar net anders is, ontstaat er tussen snaren onderling een onreinheid. Het proces van ontstemmen hangt onder meer af van de kwaliteit het instrument, de conditie en een juiste luchtvochtigheid en temperatuur. De beweging van de zangbodem in uw piano of vleugel kunt u optimaal reguleren met het digitale systeem: de Dampp-chaser.

In balans pianostemmen

Een pianosnaar zit vast aan een stempen. Iedere stempen wordt tijdens het pianostemmen in balans gebracht d.w.z. de toon wil niet omlaag of omhoog maar blijft waar hij is. Zo krijgt u een zo stabiel mogelijke pianostemming waar u langer plezier van heeft.

Speciaal stemgereedschap

Erik maakt gebruik van een Fujan stemhamer waarmee een nog nauwkeuriger stemming kan worden gerealiseerd. Bijzonder is te noemen dat de hamersteel van carbon is.
Ook maakt hij gebruik van de speciale Zem gehoorsbescherming die niet alleen zijn gehoor beschermt maar er ook voor zorgt dat hij zich beter kan concentreren op de pianotoon, zonder afgeleid te worden door storende omgevingsgeluiden.